PoDoCo-tohtorit valloittavat yritysmaailman
Yritysmaailman ja tohtorit yhdistävän Post Docs in Companies -ohjelmaan on valittu uudet osallistujat. Yhdeksän säätiön rahoittamaan ohjelmaan saatiin mukaan tässä haussa 17 tohtoria.
”On hienoa havaita, että hakijoiden taso oli niin korkea”, iloitsee PoDoCo-ohjelman vetäjä Seppo Tikkanen. Hakijoiden määrä kasvoi myös edellisvuodesta: heitä oli 29.
Tohtoreista on moneksi
PoDoCo-ohjelman tarkoituksena on, että tohtorit saava yritys myös palkkaa heidät jatkossa tehtäviin, joissa edistetään yrityksen pitkäjänteistä strategista uudistumista. Tohtorien tutkimuskenttä on mitä moninaisin.
Emooter tarjoaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvan tavan seurata ja kehittää työtyytyväisyyttä, -hyvinvointia ja työn imua. Emooter tarjoaa tiimille ja sen yksilöille mahdollisuuden jatkuvasti seurata ja kehittää työhyvinvointiaan. Emooterin osakas Teemu Jäntti toteaa: ”Taustastamme johtuen haluamme tehdä läheistä yhteistyötä akatemian kanssa. Mikko Salminen auttaa meitä tutkimaan reaaliaikaisesti palvelumme ehdottamia ja käyttäjiemme tekemiä työn tuunauksien ja muutosten vaikutusta heidän hyvinvointiin. Lisäksi pääsemme yhdessä Mikon kanssa auttamaan palvelumme käyttäjiä heidän arjen valintojen vaikutusten ymmärtämisessä henkiseen hyvinvointiin tutkimalla fysiologista ja henkistä hyvinvointidataa. Tutkimme myös yksinyrittäjien ja freelancereiden henkisen hyvinvoinnin tasoa ja palvelumme vaikuttavuutta heihin. Olemme innoissamme, että saimme Tohtori Mikon meille.”
Pienestä yrityksestä suureen
Suomalaista hyvinvointia rakentavaan, mutta maailmanlaajuisesti toimivaan Orion Oyj ORION PHARMA T&K:een tulee tänä vuonna kolme tohtoria. ”Meillä on ollut PoDoCo-tohtoreita aikaisempinakin vuosina ja heistä on hyvä kokemus. Meidän kolme uutta podocolaista aloittavat eri osastoilla. On todella mukavaa saada tuoreita tohtoreita tiimeihimme”, toteaa tohtori Mika Pykäläinen, Orionin Head of Bioanalytical Operations. ”Tämä apuraha tarjoaa upean tilaisuuden siirtyä työelämään yliopiston ulkopuolelle. Odotan innolla että pääsen tekemään mielenkiintoista tutkimustyötä Orionilla. Tutkimme tulevassa projektissa lääkeaineiden kulkeutumista maksasoluihin ja määritämme näiden solujen sisäisiä lääkeainepitoisuuksia”, sanoo tohtori Johanna Troberg.
Orion Oyj ORION PHARMA on harvinaissairauksien yksikkö, joka tekee aktiivista yhteistyötä akateemisten tahojen kanssa. Praveen Dhandapanin työn tarkoituksena on parantaa tautibiologian ymmärtämistä ja relevanttien tutkimusmallien pystytystä lääkekehityksen tarpeisiin. ”Työ tarjoaa minulle erityisen mahdollisuuden oppia lääkekehitysprosessista yksityisellä sektorilla, jonka koen uraani ajatellen äärimmäisen tärkeänä virstanpylväänä”, sanoo Praveen Dhandapani.
”Työssä pystytettävistä uusista solupohjaisista tutkimusmalleista kerättävää tietoa tullaan analysoimaan vertaamalla sitä vastaavanlaiseen tietoon eläinmalleista ja potilaista”, kertoo vanhempi tutkija, tohtori Riikka Äänismaa.
UPM on biometsätalouden edelläkävijä. UPM tarjoaa uusiutuvia vaihtoehtoja fossiilisille materiaaleille ja rakentaa kestävää tulevaisuutta. UPM:ssä uusi tohtori Saleem Ullah on tyytyväinen: “Valitsin Suomen aikoinaan sen opetuksen maineen ja ympäristön takia. Olen aina ollut kiinnostunut ”tuhansien järvien maasta” ja Jyväskylästähän minä sen löysin. Tämä uusi työ innostaa minua kovasti ja minulla on isot odotuksen uuden oppimisen ja urallani menestymisen suhteen. Haluan myös olla hyödyksi yritykselleni ja yhteiskunnalle.” Ullah tutkii hemiselluloosan erottamista lipeäkäsittelyllä metsäteollisuuden raaka-ainevirroista ja hemiselluloosien hyödyntämistä eri tuotteissa. Hemiselluloosat ovat yksi puun komponenteista selluloosan, ligniinin ja uuteaineiden lisäksi. Teknologian kehittäminen liittyy uusien metsäteollisuuden tuotteiden tutkimukseen.
PoDoCo-tohtoriohjelman perustajaisä ja johtoryhmän puheenjohtaja on professori Yrjö Neuvo. ”Tämänkeväisestä julkisesta keskustelustakin huomaa kuinka tärkeää on, että akateeminen maailma ja yritysmaailma kohtaavat. Suomen pitkäjänteisen kilpailukyvyn kannalta katsottuna tarvitsemme lisää tätä molempia osapuolia hyödyntävää yhteistyötä”, toteaa Neuvo.
PoDoCo-ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Paulon säätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain lähes miljoona euroa. Tämä mahdollistaa arviolta 35 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain. Seuraava apurahahakukierros toteutetaan ensi syksynä.
PoDoCo-ohjelmaa organisoi DIMECC Oy, joka on Suomen teollisuuden johtava innovaatioalusta. DIMECCin omistavat Suomen johtavat valmistavan ja digitaalisen teollisuuden yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Yli 2000 teollisuuden ja tutkimuksen huippuammattilaista on mukana DIMECCin innovointityössä.